dimecres, 30 de maig del 2018

DIADA DE SANT FERRAN 2018

Avui ha estat un dia d'allò més entretingut, especial i emotiu. Avui, hem celebrat Sant Ferran fent diferents tallers per tota l'escola i amb uns convidats d'allò més especials: els güelos de Formentera. 

Els tallers ens han transportat a anys enrere, on la vida era completament diferent a la d'ara. 

1. Taller de cuina: brotxetes de raïm i formatge. En Toni ens ha explicat que els güelos dels nostres güelos s'autoproduïen tot allò que menjaven: la llet, el pa, les fruites i les verdures... Ens ha contat que antigament, no existien els supermercats, els forns... Per això, havien de produir tot allò que ells volien. 
2. Instruments i vestimenta pagesa. Uns güelos de l'escola ens han mostrat els instruments típics pel ball pagès i la vestimenta, tant la de les dones com la dels homes. Hem pogut comprovar que van molt diferents que nosaltres, que duen moltes capes i que es deuen morir de calor, sobretot les dones. 
3. Taller de cuina: pa amb tomàtiga, oli i sal. Antigament, els nostres avantpassats feien el seu pa al seu forn de llenya i solien menjar pa amb tomàtiga, oli i sal. En ocasions especials, ho acompanyaven d'algun embotit que ells mateixos havien produït. 
4. Jocs populars. Ni tablets, ni Play Station ni pel·lícules! Abans, els nens i les nenes jugaven a jocs que ells mateixos podien fer, majoritàriament jocs que no requerien de molt de material. Avui, hem jugat a sa xinga i a pica paret (típics de Formentera i d'altres indrets del món). 
5. Rondalla. A l'ambient de biblioteca, na Sara ens ha contat una rondalla típica de la nostra illa: la rondalla de l'Estanc Pudent. Aquesta rondalla conta l'origen d'aquest estanc. Si la voleu saber, basta que ens la demaneu i nosaltres estarem encantats de contar-vos-la. 
6. Animals de Formentera. Diferents güelos ens han duit animals típics de Formentera: un eriçó, pollets, tortugues, un conill, una gallina... ens ha agradat molt poder tocar-los.
I ja per acabar, i com és típic a totes les festes de Formentera, no ens ha pogut faltar la ballada pagesa!! Nines i nins, mares i pares i güelos i güeles ens han fet una súper demostració d'aquest ball tan espectacular, tradicional i polit. 
Si voleu veure alguns vídeos de la ballada, anau a l'enllaç següent. Esperem que us agradi!

2 comentaris:

  1. Muchas gracias por compartirlo Toni. A Gabriel le gustó mucho la fiesta de Sant Ferran. La música del ball pagès se escuchó hacia nuestra casa :-)

    ResponElimina
  2. Celebrar es dia des poble es importan ,pero poder fer-ho amb sos güelos i güelas es un privilegi .Avore si podem animar a sa güela de na Laura per es proxim any.
    Felicitats a tots aquets güelos tant aixerits!!

    ResponElimina