dimecres, 30 de maig del 2018

DIADA DE SANT FERRAN 2018

Avui ha estat un dia d'allò més entretingut, especial i emotiu. Avui, hem celebrat Sant Ferran fent diferents tallers per tota l'escola i amb uns convidats d'allò més especials: els güelos de Formentera. 

Els tallers ens han transportat a anys enrere, on la vida era completament diferent a la d'ara. 

1. Taller de cuina: brotxetes de raïm i formatge. En Toni ens ha explicat que els güelos dels nostres güelos s'autoproduïen tot allò que menjaven: la llet, el pa, les fruites i les verdures... Ens ha contat que antigament, no existien els supermercats, els forns... Per això, havien de produir tot allò que ells volien. 
2. Instruments i vestimenta pagesa. Uns güelos de l'escola ens han mostrat els instruments típics pel ball pagès i la vestimenta, tant la de les dones com la dels homes. Hem pogut comprovar que van molt diferents que nosaltres, que duen moltes capes i que es deuen morir de calor, sobretot les dones. 
3. Taller de cuina: pa amb tomàtiga, oli i sal. Antigament, els nostres avantpassats feien el seu pa al seu forn de llenya i solien menjar pa amb tomàtiga, oli i sal. En ocasions especials, ho acompanyaven d'algun embotit que ells mateixos havien produït. 
4. Jocs populars. Ni tablets, ni Play Station ni pel·lícules! Abans, els nens i les nenes jugaven a jocs que ells mateixos podien fer, majoritàriament jocs que no requerien de molt de material. Avui, hem jugat a sa xinga i a pica paret (típics de Formentera i d'altres indrets del món). 
5. Rondalla. A l'ambient de biblioteca, na Sara ens ha contat una rondalla típica de la nostra illa: la rondalla de l'Estanc Pudent. Aquesta rondalla conta l'origen d'aquest estanc. Si la voleu saber, basta que ens la demaneu i nosaltres estarem encantats de contar-vos-la. 
6. Animals de Formentera. Diferents güelos ens han duit animals típics de Formentera: un eriçó, pollets, tortugues, un conill, una gallina... ens ha agradat molt poder tocar-los.
I ja per acabar, i com és típic a totes les festes de Formentera, no ens ha pogut faltar la ballada pagesa!! Nines i nins, mares i pares i güelos i güeles ens han fet una súper demostració d'aquest ball tan espectacular, tradicional i polit. 
Si voleu veure alguns vídeos de la ballada, anau a l'enllaç següent. Esperem que us agradi!

dimarts, 29 de maig del 2018

DARRERES SETMANES GRUPS INTERACTIUS

Ahir, va ser el darrer dia que vam fer grups interactius! Amb aquesta setmana, n'han estat 17 que hem treballat molt i quin plaer!! Dilluns passat, va venir na Maria José i ahir, van venir els güelos i la mamà d'en Gabriel! Moltíssimes gràcies per la vostra participació, paciència i implicació!

Donam per acabada una experiència meravellosa que gràcies a vosaltres, les famílies, ha estat possible. 

MIL GRÀCIES A TOTS!!!

dijous, 24 de maig del 2018

DESCOBRIM I ENS INSPIREM AMB GAUDÍ

Seguint amb la proposta de fusionar art i filosofia, aquesta vegada ha tocat descobrir una obra molt coneguda per a tots aquells que hem visitat Barcelona: el famós dragó de Gaudí, ubicat al Parc Guell. 

L'obra, la vam descobrir de la següent manera:

La làmina estava completament tapada per lletres de diferents colors i per ordre, havíem de dir una lletra i un color. Quan la llevàvem, havíem de descriure el què veiem i dir les nostres hipòtesis sobre aquella obra amagada. 
Després de dues sessions llevant lletres i després de moltes hipòtesis (un parc infantil, una piscina amb escala, una tortuga, ous de dinosaures, un jardí, una font...) vam descobrir l'obra en qüestió.
Durant tot aquest temps, vam estar parlant, raonant, donant idees, argumentant, contraposant, comparant idees, escoltant altres punt de vistes, canviant idees... és a dir, vam utilitzar el llenguatge oral, el pensament i el silenci. 

Paral·lelament a aquesta activitat, en Toni ens va proposar utilitzar les tisores per tallar trocets de paper. Encara no sabíem el motiu d'aquesta activitat, però moltes vegades la feim pel plaer que ens dóna i perquè d'aquesta manera, exercitam la coordinació ull-mà i la destresa. 
Una vegada tallats tots els trocets de papers, vam estar parlar del material que en Gaudí havia emprat per fer la seva escultura: "trocets petits de rajola, com les que estan a les piscines". Vam estar parlant que nosaltres no teníem aquest material però de seguida, tots ens vam adonar que podríem emprar els trocets que havíem fet amb el paper. 

D'aquesta manera i en equips de treball cooperatiu, vam decidir crear les nostres obres d'art inspirades amb l'obra de gaudí. 
Primer de tot era decidir què creàvem i qui ho dibuixava:  
L'equip groc (Gabriel, Aya, Laura i Aaron) va decidir dibuixar un gat i l'encarregada va ser na Laura. 
L'equip verd (Unai, Yousef, Naira i Izan) va decidir dibuixar en Cocodril Nil i l'encarregat va ser n'Izan.
L'equip vermell (Ona, Thiago, Leyre i Jocelyn) va dibuixar una medusa i l'encarregat va ser en Thiago.
L'equip blau (Mariana, Nico, Basma i Ian) va dibuixar un dinosaure sirena i els encarregats de dibuixar-lo van ser na Mariana (coa de sirena) i n'Ian (cap i braços de dinousaure). 
Tant el procés com el resultat van ser espectaculars! En tot moment, hi va haver comunicació per prendre decisions i per distribuir tasques. L'exposició romandrà oberta al públic fins que aguanti el celo a la paret. Esperem que vos agradi!!!

A l'enllaç següent podreu veure uns segons del procés de creació:
https://drive.google.com/file/d/1w5mfOlFRisVZTOwM94TchDjZvNnEIC81/view?usp=sharing

dissabte, 19 de maig del 2018

ESMORZARS AMB SORPRESES

Fa temps, que alguns de nosaltres rep una petita sorpresa quan anem a esmorzar. A part d'alegrar-nos el moment, fa que ens haguem d'esforçar per comprendre allò que està escrit. És una molt bona estratègia de foment de la lectura ideada per una mamà de la nostra classe. Anem a posar-la en marxa tots!
A diferent nivell, també tenim petites sorpreses quan obrim els iogurts. Sempre comentem amb els altres i amb en Toni la lletra que ens ha tocat. 

14ª I 15ª SETMANA GRUPS INTERACTIUS

Durant aquestes dues darreres setmanes, han vingut a treballar les matemàtiques amb nosaltres na Fani (mamà de na Laura), na Vicky i na Heike (mamà i güela d'en Gabriel) i na Carol (mamà de n'Ona). Moltes gràcies per la vostra participació!!

dimecres, 16 de maig del 2018

DESCOBRIM LES PINTURES DE JOAN MIRÓ

Durant aquest trimestre, hem fusionat les propostes de filosofia 3/18 amb les d'art. El resultat ha estat la descoberta de grans artistes i grans obres d'art. A part d'això, hem tingut la oportunitat de crear les nostres pròpies obres i d'exposar-les a tots vosaltres. Kandinsky, Picasso, Klimt, Van Gogh han estat alguns dels artistes que hem treballat i a la documentació següent, vos mostrarem la descoberta que vam tenir amb en Joan Miró. 

La sessió va començar en descobrir i en comparar 4 obres d'art de l'artista. Havíem d'observar i dir les semblances i diferències que hi havia entre les obres: colors més emprats, retxes corbes i rectes, diferents figures geomètriques, punts...

Una vegada feta aquesta feina (d'observació i d'anàlisi) vam passar a l'acció: bates posades i música relaxada per poder-nos concentrar i poder crear com a vertaders artistes. Aquest n'és el procés i el resultat. Esperem que us agradi!!

P.D: Disculpau en Toni per la poca estabilitat dels vídeos, hi havia molts d'obstacles. 

divendres, 4 de maig del 2018

13ª SETMANA GRUPS INTERACTIUS + JOCS MAIG

Avui, hem conegut els quatre jocs nous d'aquest mes, possiblement els darrers que farem aquest curs escolar. 

Aquests, són:
1. El joc de la muntanya de números. Es juga individualment i consisteix en aconseguir que tots els números estiguin tombats. Amb aquest joc, treballem:
- Números gràfics convencionals
- Operacions bàsiques d'afegir i de llevar (sumes i restes)
2. El geoplà. Aquest joc és el que continua del mes passat ja que a tots ens agrada molt. Com ja sabeu, és un material que serveix per crear figures geomètriques planes. Amb aquest joc, treballem: 
- Figures planes de diferents costats
- Creativitat
- Motricitat fina
- Representació de les figures creades a un paper
3. Blocs geomètrics. Aquest material ens permet crear diferents mosaics d'allò més pulits i creatius. A part d'aquest aspecte estètic, amb aquest material treballam: 
- Figures geomètriques planes de diferents costats.
- Creativitat
- Motricitat fina
- Simetries i seriacions
4. Joc de qui és qui. Aquest joc consisteix en endevinar quina persona té l'altre equip. Amb preguntes de sí o no, es tracta d'anar girant les persones per acabar encertant la persona en qüestió. Amb aquest joc, treballam:
- Lògica
- Saber interpretar les respostes i girar (o no) les persones (etiquetes positives i negatives). 
- Vocabulari i llenguatge oral
Com podeu veure, són jocs diferents als que hem fet fins ara, més llargs i que impliquen més concentració i atenció. Avui, han anat molt bé per ser el primer dia i ens han agradat molt jugar-hi. Hem reflexionat que durant el trimestre passat, vam tenir molta sort al tenir sempre persones adultes a cada joc. Avui, per desgràcia, no ha estat així. Sabem que molts de vosaltres treballau, però també sabeu que poden venir qualsevol persona: familiars (güelos...), veïnats, coneguts...