dilluns, 29 de maig del 2017

JUGAR, JUGAR I JUGAR

Què és allò que més ens agrada fer?
JUGAR
I per això, jugam en tot moment als diferents racons que hi ha a la nostra classe:
- Als racons de lectoescriptura
- Als racons de llenguatge matemàtic
- En els moments de tasques i projectes
- En anglès, música i audició i llenguatge
- A psicomotricitat
- Al pati
- En els moments de jocs per racons

Sempre estam jugant! I gràcies a aquest joc, aprenem!!

A punt d'acabar aquest curs, en Toni ha volgut fer un vídeo on remarcam la importància del JOC!! Esperem que vos agradi molt!!!!!!

ELS GROSSOS ENS AJUDEN AMB EL NOSTRE PROJECTE

Divendres passat, els boixos i boixes grossos de la classe de cinquè, ens van ajudar a resoldre els dubtes que teníem sobre els caragols. Des de principis de setmana, intentàvem trobar respostes a aquestes preguntes i en Toni ens va proposar escriure una carta als més grans demanant-los ajuda.

Dijous, els vam enviar la carta i ells, molt amables, es van posar a fer feina, redactant el que ja sabien i cercant informació. L'endemà, la seva mestra (na Montse) ens va dir que en qualsevol moment podien venir a la nostra classe per explicar-nos tot allò que havien trobat.

Així que, uns representants (en Pablo, en Martí i en Marc) van venir a la nostra classe i ens van resoldre les quatre preguntes que teníem. Aquesta és la carta:
Ens vam reunir a l'assemblea i amb molta d'atenció, vam escoltar tot allò que ells sabien. I quanta d'informació nova!!
Aprofitant que havien vingut a la classe, els vam voler explicar el mapa conceptual de tot allò que hem après i que a poc a poc anirem acabant (introduint tota aquella informació nova que ells ens van transmetre). 
Volem donar les gràcies als grossos per haver-nos ajudat a seguir endavant amb aquest projecte i per interessar-se amb el nostre projecte!

dilluns, 22 de maig del 2017

EL VIATGE CAP A LA LECTOESCRIPTURA

L'aprenentatge de la lectoescriptura és com un viatge que té diferents escales, diferents aturades. Però abans d'emprendre aquest viatge, necessitam preparar unes maletes ben carregades d'allò necessari per poder gaudir de l'experiència.

S'ha de dir que no tots els infants comencen aquest viatge al mateix temps i que no ens n'hem de preocupar gens ni mica. Tenen molt de temps per fer-lo (fins en arribar a primària). 

Molt abans de començar l'escola (4t d'infantil), tots els nins i nines ja han tingut diferents experiències amb el món de les lletres i de les paraules. Tant els que van anar a l'escoleta com els que no, van poder comprovar que per tot el nostre entorn està ple de lletres: les etiquetes del nostre nom posat per tot arreu (escoleta), noms de restaurants, noms de carrers, noms de diferents tendes, lletres a diferents peces de roba (nosaltres els diem camisetes interessants)... Per tot arreu està ple de lletres.   

El primer dia d'escola, també van poder comprovar que per tota l'aula hi havia lletres i paraules: tant als cartells identificatius propis (nom i foto de cada un) com als cartells dels diferents racons. 

Amb tot això i amb tota la feina que s'ha fet durant els dos primers trimestres (molta d'ella al voltant del nom propi i el dels companys) comença a haver-hi infants que arriben a les primeres escales d'aquest viatge apassionant. 

PRIMERA ESCALA: ESCRIPTURA PRESIL·LÀBICA.
- NO DIFERENCIADA: sense grafismes convencionals (sense lletres).
Encara que hi hagi una diferenciació entre dibuixar i escriure, no apareixen grafies convencionals (lletres). En les seves produccions, hi sol haver bolletes, palitos, corbes...
-DIFERENCIADA: amb predomini de grafismes convencionals (lletres).
L'aparició de les lletres sol ser molt precoç ja que imiten la forma de les lletres que reben de la societat. Poden fer una selecció d'un grup estable de lletres (quasi sempre les del seu nom) per utilitzar-les en diferents paraules. 

SEGONA ESCALA: ESCRIPTURA SIL·LÀBICA.

Es comença a percebre que les paraules escrites tenen parts diferenciades: les síl·labes. Nosaltres a classe diem que les paraules tenen potades (a cada cop de veu, li pegam una potada i les anam contant). A la pràctica, es tradueix en representar una lletra per a cada síl·laba de la llengua oral. 
(MIO = Mar tI llO)
(VILD = Ven tI La Dor)
(VUA = Ver dU rAs)
(MTO = Mar Ti llO)


TERCERA ESCALA: ESCRIPTURA SIL·LÀBICA - ALFABÈTICA.
S'introdueixen més d'una grafia (lletra) per a cada síl·laba sense arribar a escriure la paraula completa (li falten lletres). 

QUARTA FASE: ESCRIPTURA ALFABÈTICA.
La paraula és quasi sempre completa (es relaciona cada lletra que escriu amb un so que discrimina) 

Com podeu comprovar, és apassionant aquest aprenentatge! Tot s'ha de dir que és la primera vegada que es fa aquest tipus de feina (fitxa), però que ens servei molt per saber a quina fase estam per poder avançar. 

Què podem fer per ajudar als nostres infants en aquest aprenentatge?
- Animar-los a escriure qualsevol cosa. Per exemple: escriure paraules soltes o fer llistes.
- Reforçar-los positivament davant qualsevol producció escrita (tot està molt bé). D'aquesta manera augmentarà el seu desig per voler escriure.
- IMPORTANT! Quan hem de dir una lletra qualsevol, ho hem de fer reproduint el so d'aquesta així com sona. És a dir: "M" és la /mmm/ (no la "eme"); "X" és la /shh/ (no la "equis"); "R" és la "rrrr" (no la "erre")... 
- Prestar atenció als cops de veu que tenen les paraules. A classe, nosaltres diem que cada paraula té potades i les anam contant.
- Prestar atenció a les inicials de les paraules i a la darrera lletra d'aquestes.  

I alguns direm/pensarem... 
- No és molt prest per fer tot això?
- No són molt petits?

La resposta no serà ni sí ni no. La resposta serà:
Si veiem que els infants estan motivats per fer-ho i gaudeixen fent-ho --> ENDAVANT.

Si veiem que els infants no estan motivats per fer-ho i no mostren interès --> STOP! Ja arribarà el moment! Anem a fer altres activitats que els motivin més!!

dijous, 18 de maig del 2017

UN CURTMETRATGE PER REFLEXIONAR

Aquesta setmana, hem visionat un curtmetratge molt especial. Sabem molt bé que un curtmetratge és una pel·lícula curta, ja que no és la primera vegada que en veiem.

A part de veure aquests tipus de pel·lícules, ens serveixen molt per establir conversa, reflexionar i intentar treure conclusions. 

Esperem que vos agradi tant com a nosaltres.

dimarts, 16 de maig del 2017

ART PÚBLIC

Com tots ja sabeu, ahir vam anar a pintar la paret del casal de joves de Sant Francesc. L'activitat ens la van preparar els joves de l'institut IES Marc Ferrer i la seva professora na Carol (mamà de n'Ona). 

Juntament amb els nens i nenes de 4t d'infantil de l'escola de Sant Francesc i els nens i nenes d'infantil de la Mola, vam pintar la paret d'aquest casal; la paret i molt més: mans, cara, cabells, roba... i què bé que ens ho vam passar!!!

Ben preparats per pujar dins l'autocar! 
A l'arribada, na Carol ens va fer una breu explicació de com ens organitzaríem. I poc després, manos a la obra!!!
Esperem que vos agradi! Nosaltres vam gaudir moltíssim!

dilluns, 15 de maig del 2017

EXPERIMENTS AMB NA VICKY (MAMÀ D'EN GABRIEL)

Divendres passat, na Vicky va venir a fer-nos uns experiments a la nostra classe i ens van agradar moltíssim!!! Feia dies que havia dit a en Toni que en Gabriel mira una sèrie de televisió en alemany on fan experiments i vam acordar que un dia vindria i ens ho mostrarien.

El primer experiment consistia en ficar un ou bullit dins una botella de vidre que en un principi no passava pel forat d'aquesta. La consigna era molt clara: no es podia pitjar l'ou amb les mans. 
Què vam emprar per fer-ho?
- Aigua calenta
- Aigua freda
- Un plat fondo 
- Una botella de vidre 
El segon experiment era aconseguir inflar un globus sense bufar. Per fer-ho, només teníem:
- Una botella petita de vidre
- Vinagre
- Llevadura
- Un globus
- Un embut 
Amb el tercer experiment, vam construir un tassó per beure aigua amb només una cartolina. Mirau!
El quart experiment va consistir en apagar una espelma sense bufar i veure com aquesta flotava dalt l'aigua. 
Amb la següent prova, volíem comprovar la resistència que tenen els ous ja oberts al posar-li pes al damunt.
I ja per acabar, un experiment que ens va impactar molt! Vam construir un volcà!! Què vam emprar per fer-lo?
- Arena
- Una safata 
- Un tassó
- Vinagre
- Levadura
- Colorant alimentari
Volem donar-te les gràcies Vicky per haver vingut a la classe i haver-nos presentat aquests experiments!! Vam quedar encantats! Segurament algun dia els tornarem a fer per poder crear hipòtesis i poder resoldre-les. Activitats com aquestes ens van molt bé per crear-nos preguntes i sobretot, per aprendre jugant!

Com molt bé ja sabeu, la nostra classe està oberta per a qualsevol proposta! Ens agrada molt que vingueu a fer alguna activitat i sobretot, a estar amb nosaltres!